Tabuľa: Hegel ako zdroj inšpirácie pre Heineho, Feuerbacha, Marxa a revolúcie v roku 1848

Zdielať

Tabuľa: Hegel ako zdroj inšpirácie pre Heineho, Feuerbacha, Marxa a revolúcie v roku 1848

V tejto prednáške by som však chcel načrtnúť, ako Hegel inšpiroval množstvo svojich študentov v Berlíne, aby zohrali aktívnu úlohu vo výzve po radikálnej spoločenskej zmene, ktorá vyvrcholila v revolúciách v roku 1848.

(For English scroll down)
Téma: Hegel ako zdroj inšpirácie pre Heineho, Feuerbacha, Marxa a revolúcie v roku 1848
Prednáška v anglickom jazyku
Vstupné dobrovoľné
Prednášajúci: Jon Stewart, Filozofický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave
__
Pokiaľ ide o politiku, o Heglovi sa často hovorí ako o reakčnom mysliteľovi, ktorý má záujem brániť stav Pruska svojej doby a jeho represívne sily. Nebýva spájaný s mladými radikálmi. Táto prednáška bude zhrnutím výskumov publikovaných v mojej najnovšej knihe: Hegelevo Storočie: Odcudzenie a uznanie v čase revolúcie
Jon Stewart je vedeckým pracovníkom Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied. Pôsobil na univerzitách a výskumných ústavoch v Nemecku, Belgicku, Maďarsku, Dánsku a USA. Za svoju najnovšiu knihu Hegelevo Storočie: Odcudzenie a uznanie v čase revolúcie (Cambridge: Cambridge University Press 2021) získal prestížne americké ocenenie PROSE za najlepšiu filozofickú knihu na svete v roku 2021.
__
ENG
Hegel as a Source of Inspiration for Heine, Feuerbach, and Marx and the Revolutions of 1848
With regard to politics, Hegel is often known as a reactionary thinker, keen to defend the state of Prussia of his day and the repressive forces of the Restoration. He is not usually associated with young radicals. However, in this lecture Stewart wishes to sketch how Hegel inspired a number of his students in Berlin to play an active role in the call for radical social change that culminated in the Revolutions of 1848. This lecture will be based on his recent book, Hegel’s Century: Alienation and Recognition in a Time of Revolution (Cambridge: Cambridge University Press 2021) which was recently awarded with the prestigious American PROSE Prize for the best philosophical book in the world in 2021.
Jon Stewart is a researcher at the Institute of Philosophy at the Slovak Academy of Sciences. He has worked at universities and research institutes in Germany, Belgium, Hungary, Denmark, and the USA.
__
Tabuľa sú vedecké prednášky, ktoré spájajú klasický akademický formát prednášky a diskusie. Písanie kriedou dopĺňajú digitálne obrázky. Moderuje Fedor Blaščák.
__
Vstup do interiéru je povolený iba s rúškom/ respirátorom.
V priestoroch sú k dispozícii bezkontaktné dezinfekcie.
__
Partner živej kultúry v Novej Cvernovke je Nadácia VÚB.
Z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislava.
Realizované s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky.
___
Tabuľa sú vedecké prednášky, ktoré spájajú klasický akademický formát prednášky a diskusie. Písanie kriedou na tabuľu dopĺňajú digitálne obrázky.
👉Tentokrát si môžete vyskúšať tento zaujímavý formát prednášky na filozofickú tému – Tabuľa: Hegel ako zdroj inšpirácie pre Heineho, Feuerbacha, Marxa a revolúcie v roku 1848
__
V Novej Cvernovke bude na prednáške Tabuľa: Hegel ako zdroj inšpirácie pre Heineho, Feuerbacha, Marxa a revolúcie v roku 1848 mať hlavné slovo Jon Stewart z Filozofického ústavu SAV.
Jon Stewart je autorom publikácie “Hegel’s Century: Alienation and Recognition in a Time of Revolution” s ktorou získal ocenenie v súťaži PROSE Awards ako vôbec prvý pracovník z organizácií SAV.
V jeho prednáške porozpráva o hlbokom vplyve nemeckého filozofa Georga W. F. Hegela na devätnáste storočie aj o historických udalostiach, ktorých spojenia s Hegelom vás možno prekvapia.
Foto: Martin Bystriansky
__
Ak prídete s predstihom, môžete sa ešte zastaviť na večeru v našom bistre DVANÁSŤ DUŠÍ (16:00-19:00) a počas celého večera sa o vaše pitie postará SKRYTÝ BAR.