Kultúrny štrajk

Kultúrny štrajk je koordinované hnutie kultúrnej scény na Slovensku, ktorého cieľom je zastaviť devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry SR do kultúry na všetkých jej úrovniach.

Kultúrny štrajk žiada kompetentné a odborné spravovanie rezortu, ktoré ctí slobodu, práva a odbornosť ľudí pôsobiacich v rezorte a svojou činnosťou prispieva k zveľadeniu podmienok vzniku a pôsobenia kultúry na Slovensku.

Prihlásenie sa ku Kultúrnemu štrajku neznamená automatický vstup do ostrého štrajku. Prvou fázou Kultúrneho štrajku je vyhlásenie štrajkovej pohotovosti.

Dôvody Štrajkovej pohotovosti

Za ostatných 10 mesiacov sa pracovné podmienky pracujúcich v rezorte kultúry radikálne zhoršili. Čelia odvolávaniu, prepúšťaniu, zastrašovaniu, vyhrážkam a šikane na pracovisku. Vedenie rezortu sa vyhráža jednotlivcom*kyniam, ktorí*é sa odmietajú podriadiť nimi preferovanej ideologickej perspektíve a nezvládnuté legislatívne zmeny paralyzujú fungovanie verejnoprávnych fondov.

POŽIADAVKY

1. Žiadame zabezpečenie odborného a kompetentnéhoriadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte
2: Žiadame okamžité zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú dôsledkami novelizácie Zákona o AVF, Zákona o FPU, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o STVR.
3: Žiadame okamžitú finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia, a to naprieč škálou zriaďovaných, nezriaďovaných inštitúcií i jednotlivcov*kýň, či už majú status zamestnancov a zamestnankýň, alebo SZČO.

PRIEBEH KULTÚRNEHO ŠTRAJKU

Prvá fáza Kultúrneho štrajku má charakter generálnej štrajkovej pohotovostikultúrneho sektora, počas ktorej nedochádza k zastaveniu ani prerušeniu práce.

V prípade, že v niektorej z organizácií dôjde k takému zásahu do hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv zamestnancov*kýň, ktoré budú legitímnymi dôvodmi na vstup do ostrého štrajku, výbor Kultúrneho štrajku podporí zamestnanectvo danej inštitúcie, aby do ostrého štrajku vstúpilo.

Ostatná časť štrajkujúcej kultúrnej obce vstúpi do solidárneho štrajku, manifestovaného rôznymi podpornými gestami a finančnými zbierkami pre ostro štrajkujúce zamestnanectvo.

Pridajte sa!

Do štrajku sa môžu zapojiť všetci ľudia pôsobiaci v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu: ľudia zamestnaní v zriaďovaných organizáciách, MK SR, verejnoprávnych médiách a fondoch. Zapojiť sa však môžu aj ľudia pracujúci v nezriaďovaných kultúrnych organizáciách a súkromnom sektore a aj jednotlivci a jednotlivkyne pôsobiace v oblasti kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu.

Pridajte sa k nám v prvej fáze Kultúrneho štrajku! https://kulturnystrajk.sk

Podporiť nás môžete aj na: https://donio.sk/zachranme-kulturu-na-slovensku