✹ Ozveny Ji.hlavy ✹ LIST Z BENÁTOK

Zdielať

✹ Ozveny Ji.hlavy ✹ LIST Z BENÁTOK

Cestou na tieto Ozveny Ji.hlavy preskúmate náramne fascinujúce talianske mesto – Benátky. Návštevou bez povrchnej turistickej záťaže, ale skrz citlivú perspektívu, vás bude sprevádzať vplyvná esejistka a spisovateľka Susan Sontag, ktorá mala odjakživa k filmu bytostne blízko.

🥂✨ Ozveny Ji.hlavy prinášajú víťazné filmy a divácke “hajlajty” z 25. ročníka najväčšieho stredo & východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov. Každý pondelok od 27. júna do 15. augusta v Novej Cvernovke. Open-air premietania v spojení s debatami s režisérmi*kami či expertmi*kami. Tešíme sa na vás!


🎬 SYNOPSA:
Benátky sú turisticky vyhľadávaným miestom, kde sa aj samotní Taliani cítia, akoby boli v inej krajine. Cudzinci doň prichádzajú s obdivom, úzkosťou či nedočkavosťou. Všetci ale zdieľajú rovnakú túžbu byť v Benátkach, môcť povedať: „Bol som tam.“ Režisérka sa inšpirovala vlastným textom Io, Eccetera a bezpochyby ide o jej najintímnejší film. Lepšie povedané: List z Benátok je veľmi osobné a subjektívne dielo.
Hoci sledujeme benátsky pobyt jedného páru, nie je vôbec jasné, či ide o film hraný, dokumentárny, alebo filmovú esej. Samozrejme, nie je podstatné, kam snímku zaradíme, ale je zrejmé, že sledujeme návštevu Benátok, kde nám sprievodkyňu robí Susan Sontag. Štruktúrou sa film podobá tanečnému vystúpeniu, rytmus je choreografiou hereckých výstupov, vnútorného hlasu a záberov na starobylé mesto. Pod povrchom cítime – obdobne ako napríklad u Marguerite Duras – množstvo osobných tém, kde prevažujú úvahy o vnútornom exile.

Susan Sontag, IT, 1993, 71 min.


Vstup voľný


✨ Hlavnými organizátormi bratislavských Ozvien Ji.hlavy sú: FILM EXPANDED Distribution Company, MFDF Ji.hlava, Nová Cvernovka
✨ Mediálni partneri: Denník N, RTVS, Rádio Devín, Rádio FM, Refresher
✨ Partneri: Kapitál, České centrum v Bratislave, FAMU, GO out, ASFK, Bittner, Kinečko
✨ Podujatie z verejných zdrojov podporili: Audiovizuálny fond, Mesto Bratislava, Fond na podporu umenia
✨ Za dôveru pri vzniku Novej Cvernovky ďakujeme: Bratislavský kraj
✨ Partner živej kultúry v Novej Cvernovke vám prináša relax pod Palmou: Nadácia VÚB