✹ Ozveny Ji.hlavy ✹ Film Expanded Shows.Docs + ČIARY + MILÝ TATI

Zdielať

✹ Ozveny Ji.hlavy ✹ Film Expanded Shows.Docs + ČIARY + MILÝ TATI

Prvý augustový deň bude venovaný silným hlasom nastupujúcej generácie ženských režisérok. Barbora Sliepková predstaví svoj celovečerný debut Čiary – urbánnu symfóniu o premenách Bratislavy, ktorá na poslednom ročníku MFDF Ji.hlava získala hlavnú cenu v sekcii Opus Bonum. Spoločne s ním premietneme aj krátkometrážny film Milý tati – autobiografickú snímku mladej režisérky Diany Cam Van Nguyen, s ktorou zvíťazila v kategórii Krátka radost. Súčasťou podujatia bude aj druhý ročník prezentačného fóra Film Expanded Show.Docs a Q&A s režisérkami.

DOKUMENTÁRNE PONDELKY POD HVIEZDAMI

🥂✨ Ozveny Ji.hlavy prinášajú víťazné filmy a divácke “hajlajty” z 25. ročníka najväčšieho stredo & východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov. Každý pondelok od 27. júna do 15. augusta v Novej Cvernovke. Open-air premietania v spojení s debatami s režisérmi*kami. Tešíme sa na vás!


🎬 SYNOPSY:
✹ ČIARY ✹
Bratislava, ukážkové postsocialistické mesto. Masívna výstavba nahrádza staré novým. Meniace sa podoby mesta sa k nám okrem budov prihovárajú aj prostredníctvom jeho obyvateľov. Blanka bojuje s osamelosťou na balkóne petržalského bytu. Po meste sa objavili billboardy so sľubmi, Bratislavu čakajú regionálne voľby. Matúš sa chce stať starostom.
Realitný agent Michal ukazuje klientom predstavu spokojného života v bratislavských bytoch a dvaja čiarorobiči maľujú cestné značenie s pravidlami pre okoloidúcich. Po práci pijú pivo v ubytovni a uvažujú nad životom. Plachý Danko sleduje mesto, ktoré sa mení na jeho vkus prirýchlo. Načúva mu, chce zachytiť rytmus obyčajnosti, ako plynú dní.
Kde sa končí verejný priestor a začína sa intimita? Sociológia každodennosti.

Barbora Sliepková, SK, 2021, 80 min.


✹ MILÝ TATI ✹
Písanie listov ako forma terapie so snahou vyrovnať sa s pocitom neporozumenia a osamelosti predstavuje ústredný motív autobiografickej absolventskej snímky. Dospelá Diana prechádza listami, ktoré jej otecko písal z väzenia v časoch, keď bola ešte malá. Vrelosť a láskyplnosť otcových slov kontrastuje s jeho činmi po návrate domov, ktoré sa teraz snaží autorka pochopiť, a zároveň znovu nadviazať vzťah s odcudzeným rodičom.
Neobvyklá technika prepája hraný film s rotoskopiou, 2D a cut-out animáciou a vytvára estetický priestor pre autentickú spoveď, v ktorej rezonuje zásadná otázka:

“Bolo by všetko v poriadku, keby som sa narodila ako chlapec?”


✹ Film Expanded Show.Docs ✹

Druhý ročník prezentačnej platformy Film Expanded Shows.Docs je priestorom pre neformálny pitching mladých či progresívnych projektov – filmov, iniciatív, platforiem, inštitúcií, publikácií… Spoločným menovateľom sú nové vízie, netypické prístupy či pohľady na dokumentárny film, jeho tvorbu, produkciu, distribúciu.


✨ Hlavnými organizátormi bratislavských Ozvien Ji.hlavy sú: FILM EXPANDED Distribution Company, MFDF Ji.hlava, Nová Cvernovka
✨ Mediálni partneri: Denník N, RTVS, Rádio Devín, Rádio FM, Refresher
✨ Partneri: Kapitál, České centrum v Bratislave, FAMU, GO out, ASFK, Bittner, Kinečko
✨ Podujatie z verejných zdrojov podporili: Audiovizuálny fond, Mesto Bratislava, Fond na podporu umenia
✨ Za dôveru pri vzniku Novej Cvernovky ďakujeme: Bratislavský kraj

✨ Partner živej kultúry v Novej Cvernovke vám prináša relax pod Palmou: Nadácia VÚB