✹ FILM EXPANDED SHOWS.DOCS ✹ 2. ročník prezentačnej platformy

Zdielať

✹ FILM EXPANDED SHOWS.DOCS ✹ 2. ročník prezentačnej platformy

Druhý ročník prezentačnej platformy Film Expanded Shows.Docs je priestorom pre neformálny pitching mladých a progresívnych projektov – filmov, iniciatív, platforiem, či inštitúcií.

Spoločným menovateľom sú nové vízie, netypické prístupy či pohľady na dokumentárny film, jeho tvorbu, produkciu, prezentáciu či distribúciu.
Platforma sa koná v rámci Ozvien Ji.hlavy v Novej Cvernovke.
Štartujeme v sále o 19:30.

Prezentované budú nasledujúce projekty:

✹ DAFilms SK / Verona Dubišová
Projektová manažérka Verona Dubišová predstaví streamovaciu platformu DAFilms Slovensko, orientovanú prioritne na lokálny obsah. Platforma bola založená v roku 2005 z iniciatívy MFDF Ji.hlava – u nás pôsobí od roku 2020 a ponúka aktuálne slovenské a české tituly, výber zo zahraničných festivalov ale aj archívne filmy či študentskú tvorbu.
✹ GEAMĂNA / Miro Jelok
Miro Jelok vyštudoval scenáristiku a dramaturgiu a odbor dokumentárnej tvorby na FTF VŠMU. Je redaktorom filmového magazínu Kinečko a producentom v združení „Čenkovej deti“. Je najmladším z desiatky filmových režisérov kolektívneho filmu Slovensko 2.0. Na Shows.Docs prichádza so svojím celovečerným kino-debutom GEAMĂNA. Film o obci v Transylvánskych horách, ktorá sa už vyše 40 rokov potápa do toxického bahna. Post-apokalyptická krajina zničená človekom, kam sa už nikto nechce vrátiť. Okrem jednej ženy.
✹ Dialógy / Peter Podolský
Peter Podolský je študentom Ateliéru dokumentárnej tvorby na VŠMU, v priebehu svojho štúdia stihol absolvovať stáž v Lodži a FAMU. Jeho študentské filmy Hľadanie spoločnej kompozície a Memoria rezonujú na festivaloch. Predstaví svoj pripravovaný magisterský projekt Dialógy s podtitulom: Snaha o návrat v k detskej citlivosti.
✹ Territory of Imagination / Paula Reiselová, Tereza Tokárová
Pripravovaný debutový dokumentárny film v réžii Pauly Reiselovej vzniká pod novovzniknutou nezávislou produkčnou spoločnosťou CinePunkt Terezy Tokárovej v koprodukcii s RTVS. Territory of Imagination sleduje podobu vojny v čase dlhotrvajúceho mieru. Vojna ako stála expozícia v múzeu našej spoločnosti. Film absenciou hovoreného slova a čistou observáciou neponúka žiadne striktné odpovede, naopak dovoľuje divákovi unášať sa v anonymnom dave.
✹ Bratislava Industry Days / Tomáš Hudák
Tomáš Hudák pracuje v Národnom kinematografickom centre Slovenského filmového ústavu a zároveň pôsobí ako vedúci Bratislava Industry Days, ktoré sa konajú v rámci MFF Febiofest Bratislava. Okrem toho je tiež členom programových tímov MFF Cinematik Piešťany a Filmového festivalu 4 živly, zároveň je členom redakcie časopisu Kinečko. Tomáš predstaví projekt Bratislava Industry Days – prezentačnú, diskusnú a vzdelávaciu platforma pre profesionálnu filmovú komunitu i širokú verejnosť, ktorá sa koná každý marec v rámci MFF Febiofest Bratislava. Slovenskí filmári a filmárky počas nej predstavujú svoje pripravované projekty festivalom ako Toronto, Benátky, San Sebastián či Locarno.
✹ Dni zmeny na Festivale Jeden svet / Eva Križková, Martina Čeretková
Industry program filmového festivalu Jeden svet už druhý rok prináša možnosť prepojenia dokumentaristov s aktérmi z iných profesionálnych oblastí, ktorí môžu posilniť dopad ich filmov na spoločnosť. Dni zmeny prepájajú potenciálnych donorov, neziskové organizácie, odborníkov na reflektované témy z domova aj zahraničia, odborníkov na dokumentárne kampane či médiá. Dni zmeny predstaví Martina Čeretková, manažérka projektov festivalu Jeden svet.
✹ Všade Dobre / Martina Buchelová, Debora Pastirčáková, Michaela Kaliská
Jedným z prvých projektov, ktoré Michaela Kaliská produkuje pod novo založenou spoločnosťou NINJA films, je celovečerný dokument Všade dobre, ktorý zachytáva príbehy mladých ľudí z Gemera – regiónu s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku. Film o pracovnej migrácii Všade Dobre príde predstaviť spolu s režisérkami Deborou Pastirčákovou a Martinou Buchelovou, ktorá sama pochádza z Rimavskej Soboty. Kde si svoje miesto nájdu mladí ľudia, ktorí pochádzajú z “hladových dolín? Ako ovplyvňuje človeka to, z akého prostredia pochádza?

Po prezentáciách nasleduje projekcia víťazných filmov uplynulého MFDF Jihlava Čiary a Milý Tati. Pre viac informácií > https://fb.me/e/2IMa9R0lV