ησт α ωαѕтє∂ уσυтн

Festival ησт α ωαѕтє∂ уσυтн je oslavou mladosti, rockovej hudby a bohom neutíchajúcej zábavy. Okrem muziky sa tešte na výstavy, performancie a náhodne zakopnutia.

LINEUP HUDBA

𝐏𝐀𝐑𝐊
15:40 – 16:20 CHERRIES
17:00 – 17:40 NEBOJ
18:20 – 19:00 KRTKO BAIN
19:40 – 20:20 ALTEN KOMPOTEN
21:00 – 22:00 BERLIN MANSON
𝐒Á𝐋𝐀
17:40 – 18:20 GREYHOLE
19:00 – 19:40 BLVE VELVET
20:20 – 21:00 EVERSAME
22:00 – 22:40 KOVOSROT
23:20 – 00:00 PIPESH
00:40 – 01:20 POHROMA

𝐁𝐀𝐑
01:20 – 04:00 OPEN DECK

Lístky: TU

Do 27 rokov: 13€

Nad 27 rokov (a.k.a pre tých čo prežili): 18€
Na mieste: 20€

Berlin manson

Berlin Manson je (synth)punková dvojica Patrik Nagy a Adam Dragun. Ich tvorba je dokonalým príkladom žánrovej, produkčnej a postojovej slobody bez snahy zapadnúť do vopred daného obrazu. Minulý rok ich koncertnú zostavu doplnil Tomáš Tabiš ktorý oživil ich show o energické a úderné bicie. V marci tohto roku vydali album “Poor but sexy”, s ktorým momentálne koncertujú. Na festivale sa môžete tešiť na vystúpenie s ich novým albumom.

Eversame

Eversame je mladá 4 členná kapela, ktorá je na scéne od septembra 2022, no založená bola už v roku 2018. Pohybujú sa v rôznych žánroch, ako napríklad indie, midwest emo či shoegaze. Za rok stihli vydať svoj debutový album “tell me where flowers are”, odohrať mnoho kluboých koncertov, ale aj festivaly ako Pohoda a Rock For People. Ich hudba, ako aj koncerty sú charakteristické najmä surovou energiou, melancholickým a nízko položeným spevom, inovatívnou basou, zasnenou gitarou s rôznymi efektami a to všetko dopĺňajú dynamické a intenzívne bicie. Naživo tak zloženie týchto prvkov vytvára intímne spojenie medzi kapelou a publikom.

 

Neboj

Bratislavská kapela ktorá vytvára vo svojej skúšobni “neskutočne neopísateľnú” hudbu, ktorá v sebe ukrýva širokú škálu zvukov a žánrov. Od jemných popových skladieb až po jazz, punk a všetko čo si poslucháč dokáže predstaviť… Jednoducho brutálne.

Pipesh

Nová vlna beznádejnej renesancie punku z Košíc, ktorá sa na rozdiel od svojich predchodcov nerozpadla po pol roku. Nenávidení faškami. Ovplyvnení košickou working class. HC/DIY/post/nepytajsamanic/anarcho/post2 punk. Spotify

Cherries & Therapy

Cherries & Therapy je kombináciou žánrov alt rock, grunge a shoegaze. Závan čerešní sprevádzaný harmóniou gitary a basy spolu s prenikavým spevom obohatený rýchlymi bubnami už istú chvíľu cítiť v ovzduší malebného mestečka Žiliny.

Blve velvet

Mladá kapela z Pezinka ktorá má rada hluk, zaujímavé texty a interakciu s publikom. Ich hudba sa nedá jednoducho definovať. Veľa ľudí ich nazýva typickým punkom, s čím sa úplne nestotožňujú. Sú otvorení experimentovaniu a ich hudba nie je len o hneve a nadávaní. Majú radi poéziu spojenú s krikom aj spevom a vyjadrovaním emócií.

Kovošrot

Štvorčlenná úderka zo severu. Nekompromisné vytupené riffy, kopance vo vzduchu, škaredý krik, bicie-delobuchy, príležitostné rozjímanie, melanchólia a twostep. Všetko v jednom.

Alten Kompoten

Alten Kompoten je hudobná skupina dvoch detí – súrodencov Natálie a Mateja Chrenových z Vrábeľ, ktorí vo veku 10 a 16 rokov nahrali a vydali tri albumy improvizovanej hudby a stali sa kuriozitou slovenského malomestského undergroundu. Pôvodné nahrávky sa dostali do povedomia ľudí šírením po internete, mohli ste ich počuť v Rádiu_FM či vidieť v reklame na Hašlerky, a docenil ich aj muzikológ Slávo Krekovič na svojom blogu KRAA. Krátke piesne tvoria naivné a chytľavé melodické motívy obohatené rytmickými kolážami najrôznejších zvukov a dadaistické texty o súrodeneckej láske a živote v malom meste.

Po ôsmych rokoch je Alten Kompoten späť, tentokrát ako live projekt doplnený koncertnou kapelou ktorá hrá nové interpretácie starých skladieb, pričom počas vystúpenia dodržiava ducha neviazanej hravosti a detskej radosti. Každý koncert je teda obohatený o nečakané momenty, sprevádzané energickou dekadentnou performance na čele s dnes už 26 ročným Matejom a jeho novou kapelou ktorá pozostáva z Erika Ždiľu (Krstní Otcovia, Digästorcie), Jána Simana (Digästorcie) a Lukáša Obermajera (Zátišie).

krtko bain

“Hráme v záhrade s krtkom a kamarátmi scream, postpunk a emocore v rytme valčíka, kmitajúc 49. Frekvenciu prachov t.j. hvzskakspaevrvk 49fp.

Grayhole

Grayhole je mladá Indie artrocková kapela zo Žiliny. Ich hudba je emotívna, melodická a niekedy až snová. Koncom apríla vydali ich debutový album “Breathe Me In, Ghost From My Dreams”.

Pohroma

VÝSTAVY

Mladosť. Nedá sa zarámcovať, ani zovšeobecniť, vždy nám bude niečo chýbať alebo prevyšovať. Ako sa dá vztiahnuť k tejto vtelenej emócii?
Ak by mala byť interpunkčným znamienkom mohla by byť otáznikom?/.
Keď som s ním zostala osamote hľadajúc bodku postupne som vyskladala istú analógiu tohto pocitu, snažiac sa o vyskladanie istej melódie z jednotlivých diel, nájdenie rytmu výstavy, ktorú vám spolu s umelcami a umelkyňami ponúkame k objaveniu počas trvania festivalu Not a Wasted Youth.

Naša mladosť ako koncept, ktorý sa dá rozkladať a zložiť nanovo. Naša mladosť ako metafora, kladenie obrazov na obrazy. Ak by mala mať vizuálnu podobu, bola by kolážou?/. Skúsili sme. Tá je totiž prvým využitým prístupom pri tvorbe tejto výstavy. Koláž rôznych umelcov a umelkýň, médií, prístupov, techník, formátov, či tém. Tie sa zaoberajú príbehovosťou, snívaním, obajvovaním či vnímaním toho okolo nás, ktoré nás spolu-utvára, hľadaním podstaty, poziciovaním seba vo svete, či spomalením.

Druhým princípom je fragment, ten ako istý výsek času, kapsula pocitu, štádium vznikania komplexnejšieho diela – dospievanie diela či jeho samotného tvorcu*kyne. Aký vek dielu prislúcha? Pôsobí mladícky? Hravo? Pýta sa komplikované otázky? Podnecuje ďalšie spytovanie sa? Čo je ich urgenciou či túžením? Čím boli a kam smerujú? Aké príbehy nám rozprávajú?

Posledným testovaným princípom je “hra na schovávačku”. V ktorej pozícii sa pre mňa*teba nachádza mladosť? Hľadá ma*ťa, či sa schováva? Hľadám*š ju, či sa schovávam*š? Dokedy sa hráme? Dokedy sme schopní*é a ochotní*é hľadať? A kedy prichádza ten moment, keď sme mali “na to všetko už dávno prísť”? Jednotlivé umelecké diela sú rozhodené po priestore festivalu, čakajú kým ich objavíš. Nájdeš ich všetky?

Zatvor si oči, narátaj si do koľko uznáš za vhodné a nahlas alebo v duchu zakrič: “Schovaný, neschovaný – idem!”

Vystavovať budú:
DAJANA MARCINKOVÁ
TATIANA TAKÁČOVÁ
SIMONA NOVICKÁ
SAMUEL GREGOR DZUREK
LILLA GOMBOS
MATY GRZNÁR
LENKA VALLOVÁ
VIKTÓRIA BAKUŠOVÁ
LUKÁŠ KARABA
TEREZA DARÁŠOVÁ
TOMÁŠ DEÁK
TEREZA KONTÚROVÁ
BARBORA JURČOVÁ
SARAH VALOVIČOVÁ
FRANTIŠEK BOHUNICKÝ
EMA ŠÚTOVCOVÁ

Z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.
Za dôveru pri vzniku Novej Cvernovky ďakujeme Bratislavský kraj.
Za tlač ďakujeme bittner print.